Tips om te tuinieren met een klein budget

Meer plantentips:

Er is niks beter dan lekker bezig zijn in je tuin. Tuinieren is een geweldige manier om te ontspannen, van de natuur te genieten en gezond te blijven. Helaas kan het kostbaar zijn om te beginnen met tuinieren, vooral als je een groot gebied wilt bewerken of veel planten wilt kopen. Ook is elektrisch tuingereedschap niet altijd even goedkoop.

Budget tuinieren

Een prachtige tuin creëren zonder veel geld uit te geven is gelukkig helemaal niet moeilijk, je moet het gewoon net even wat creatiever aanpakken. Om je creativiteit betreft het tuinieren met een kleiner budget wat aan te wakkeren zijn wat essentiële budget tuinier-tips voor de tuinman/vrouw met een beperkt budget:

image 20 edited

Zaaien in plaats van planten

Gebruik zaadjes in plaats van volwassen planten. Zaadjes zijn veel goedkoper dan volwassen planten en kunnen worden gekocht in grote hoeveelheden. Bovendien zijn zaailingen (nog) makkelijk te verplanten en kun je zaadjes die je over houdt bewaren voor volgend seizoen, wat je nog meer bespaart.

Think local

Kies voor inheemse planten. Inheemse planten zijn aangepast aan de lokale klimaat- en bodemomstandigheden, waardoor ze gemakkelijker te groeien zijn en minder onderhoud vereisen. Bovendien helpen ze bij de bescherming van de natuurlijke biodiversiteit en ze zijn vaak goedkoper dan exotische planten.

Begin met composteren

Gebruik compost. Compost is een natuurlijke manier om voedingsstoffen terug te geven aan de grond. Het is gemakkelijk zelf te maken door organisch afval zoals gazon- en tuinafval, bladeren en fruit- en groenteschillen te verzamelen in een speciale daarvoor ontworpen compostbak. Dit laat je dan een tijdje staan zodat de schimmels hun werk kunnen doen bij het composteringsproces. Het eindproduct is compost en kan worden gebruikt als bemesting voor je tuin.

Lees hier alles over compost en zelf composteren

Stekken

Kweek je eigen planten uit stekken. Stekken zijn afgesneden takken of scheuten van een plant die kunnen worden geplant om een nieuwe plant te groeien. Dit is een goedkope manier om nieuwe planten te krijgen.

Gebruik tweedehands gereedschap

Gebruik tweedehands materialen. Tweedehands materialen, zoals bloempotten, gereedschap en tuinmeubilair, zijn vaak veel goedkoper dan nieuwe. Zoek naar tweedehands winkels of online verkoop sites voor het vinden van deze materialen.

Maak een tuinplan

Plan je tuin zorgvuldig. Voordat je begint met planten, is het belangrijk om een tuinplan te maken. Hierdoor kun je gericht zoeken naar de juiste planten, zodat je niet teveel geld uitgeeft aan onnodige planten of verkeerde soorten.