Monstera plant: verzorging en tips

Monstera

Meer plantentips:

Monstera, ook wel bekend als de gatenplant, is één van de meest populaire kamerplanten in Nederland, en dat is niet voor niets. Het kan uitgroeien tot een mooie, imposante eye catcher, die je woon of slaapkamer omtovert tot een tropische tuin. Naast zijn schoonheid heeft deze plant heeft ook veel luchtzuiverende eigenschappen. Schadelijke stoffen zoals benzeen en formaldehyde en andere fijnstoffen die bijvoorbeeld uit je bank of tapijt komen zetten, worden door de wortels van deze plant omgezet in schone zuurstof. 

De Monstera is afkomstig uit de regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika. De plant staat bekend om zijn grote, hartvormige bladeren met karakteristieke gaten en scheuren, waar hij zijn 2de naam (gatenplant) dus aan te danken heeft.

De ideale omstandigheden voor de Monstera

De Monstera is een tropische plant die gewend is aan een warm vochtig klimaat. Aangezien het een plant is die normaal op de grond te vinden is in de wouden van Zuid-Amerika, komt hij ook het beste tot zijn recht in een situatie waarin dat nagebootst kan worden:

Licht

Monstera gedijt het beste in helder, indirect licht. Vermijd direct zonlicht, want dit kan de bladeren verbranden. Een plek met gefilterd licht, zoals bij een raam op het noorden of een raam met een doorzichtig gordijn, is perfect.

Temperatuur

De ideale temperatuur voor een Monstera ligt tussen de 18 en 24 graden Celsius. Vermijd temperaturen onder de 13 graden Celsius, want dit kan de groei belemmeren en schade aanrichten aan de plant.

Luchtvochtigheid

Monstera heeft een hoge luchtvochtigheid nodig om te gedijen. Een luchtvochtigheid tussen de 40 en 60% is ideaal. Je kunt de luchtvochtigheid rondom de plant verhogen door een luchtbevochtiger te gebruiken, de plant op een schotel met water en kiezelstenen te plaatsen of door regelmatig te sproeien met water.

monstera water geven

Monstera water geven: Hoeveel en hoevaak?

Monstera heeft een gematigde hoeveelheid water nodig. Laat de bovenste 2-3 centimeter van de potgrond uitdrogen voordat je opnieuw water geeft. Geef vervolgens water totdat het water uit de onderkant van de pot stroomt. Zie je dit niet? Houd dan ongeveer anderhalf long-drink glas aan. 
 
De monstera groeit in de lente en de zomer. Deze tijd heeft het dan ook vaker water nodig, meestal eens per week. In de rustperiode (herfst en winter) vermindert de behoefte aan water, en is eens per twee weken meestal voldoende. Let op de vochtigheid van de potgrond en pas de watergift aan op basis van de behoeften van de plant. 

Tip: Maak of koop een mosstok waar je je Monstera omheen laat groeien voor een imposant effect.

Monstera voeding

Voed je Monstera tijdens het groeiseizoen (lente en zomer) elke maand met een uitgebalanceerde, vloeibare kamerplantenvoeding, verdund tot de helft van de aanbevolen sterkte. In de herfst en winter is bemesting over het algemeen niet nodig, omdat de plant dan in rust is en minder voedingsstoffen nodig heeft.
kamerplantenvoeding

Bekijk hier het online aanbod van dit product:

Monstera snoeien

Het snoeien van je Monstera houdt de plant gezond en bevordert een vollere groei. Verwijder dode of beschadigde bladeren en stengels met een schone, scherpe snoeischaar. Je kunt ook lange of ongewenste ranken inkorten om de plant in vorm te houden.

Monstera gele of bruine bladeren

Af en toe een geel of bruin blad aan een Monstera is niet zo erg. Maar zijn er meerdere gele of bruine bladeren aan de plant, dan is het verstandig om meer of juist minder water te geven. Bruine bladeren wijzen over het algemeen op te weinig water. Terwijl geel blad een kenmerk is van te veel water.

Monstera

Bekijk hier het online aanbod van deze plant: