Tuinplan maken: Hoe en waarom?

tuin plan voorbeeld

Meer plantentips:

Het maken van een tuinplan is een belangrijke stap als je wilt dat je tuin gezond en mooi blijft. Een plan helpt je om te bepalen waar je wat in jouw tuin wilt planten, hoe vaak je je planten water wilt geven en bemesten en hoe je plagen en ziekten kunt bestrijden. Door een plan te maken, kan je efficiënter werken en voorkomt je dat je tijd verspilt aan dingen die niet nodig zijn.

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je een tuinier-plan maakt. Ten eerste is het belangrijk om te bepalen wat voor soort tuin je wilt hebben. Wil je bijvoorbeeld een bloementuin, een moestuin of een tuin met struiken en bomen? Je moet ook rekening houden met de grootte van je tuin, het klimaat en het type grond. Als je bijvoorbeeld in een gebied woont met veel zon, kan je planten kiezen die goed gedijen in de zon, zoals lavendel of rozen. Als je echter in een gebied woont met veel regen, kan je planten kiezen die goed gedijen in vochtige omstandigheden, zoals fuchsia’s of hosta’s.

Naast het kiezen van de juiste planten, moet je ook beslissen waar je ze wilt planten. Houd rekening met de hoogte en de breedte van de planten als je bepaalt waar je ze wilt zetten.

Vergeet ook niet om te bepalen hoe vaak je jouw planten wilt bewateren en bemesten. Dit is namelijk afhankelijk van het type planten dat je hebt, het klimaat en de hoeveelheid regen die de tuin krijgt. Het is belangrijk om niet te veel water te geven, omdat dit kan leiden tot verwelking en ziekte. Gebruik in plaats daarvan een regelmatig bewateringsschema en voeg eventueel compost toe aan de grond om de planten extra voedingsstoffen te geven.

Lees hier alle tuinier tips voor beginners

54eaed357444a spring awakening kitchen garden plan 0413

Hoe maak je een tuinplan?

Om een tuinplan te maken, kun je de volgende stappen volgen:

  1. Maak een lijst met wat je wilt in je tuin, bijvoorbeeld bloemen, groenten, fruitbomen, een zitje, een speelgebied voor kinderen, etc.
  2. Meet de afmetingen van je tuin op en teken deze op papier op schaal. Gebruik hiervoor een meetlint of een laserafstandsmeter.
  3. Plaats de elementen die je op je lijst hebt opgesteld op je tekening. Zorg ervoor dat er genoeg ruimte is tussen de verschillende elementen en dat alles op een logische manier is geplaatst.
  4. Maak gebruik van hulpmiddelen, filmpjes en foto’s van tuinen die je mooi vindt om inspiratie op te doen voor je tuinplan.
  5. Maak eventueel gebruik van software of apps om je tuinplan te ontwerpen. Er zijn verschillende gratis en betaalde opties beschikbaar.
  6. Pas je tuinplan aan naar je eigen wensen en behoeften. Denk aan de zon- en schaduwposities, de afwatering van het gebied en de toegang tot het gebied.
  7. Overleg eventueel met een tuinarchitect of -ontwerper als je hulp nodig hebt bij het maken van je tuinplan. Zij kunnen je advies geven over hoe je het beste gebruik kunt maken van de ruimte die je hebt en welke planten en struiken het beste in je tuin passen.