Het is duurzaam en enorm goed voor je tuin. Daarnaast is het een makkelijke oplossing om geld te besparen bij het tuinieren; compost.
Fruit-, groente-, en tuinafval kun je in de groene bak doen, maar je kunt het ook zelf composteren, in de tuin of op je balkon. Als je dit op de juiste manier doet bespaar je op energierekening en verklein je je afvalberg. Als beloning krijg je er ook nog eens een goede bodemverbeteraar voor terug.
Composteren voor beginners: Wat is compost?
Compost is een donkerbruin tot bijna zwart kruimelig materiaal dat naar bosgrond ruikt. Het is het resultaat van het composteringsproces. Het is een grondstof wat bestaat uit natuurlijke, vooral plantaardige resten. Denk hierbij aan groente- en fruitafval van het koken, bladeren, takjes, maaisel en snoeihout. Het composteringsproces is te vergelijken met wat in het bos gebeurt als afgevallen bladeren, twijgjes en dode planten zich omvormen tot de donkerbruine bosgrond.
Waarom zelf composteren?
Zelf het composteringsproces in handen nemen is erg milieuvriendelijke manier van tuinieren. Naast dat je namelijk minder afval produceert, wat energie bespaart in het vervoeren en verwerken van het afval, hoef je ook minder tot geen (kunst)mest te kopen voor je tuin.
Compostsystemen
Composteren kan je op verschillende manieren doen. Welke manier het beste bij jou past, hangt vooral af van de ruimte die je tot je beschikking hebt, de hoeveelheid te composteren afval en de verhouding tussen tuin- en keukenafval.
Composthoop of open compostbak
Heb je veel ruimte tot je beschikking in je tuin? Dan kan je kiezen voor de makkelijkste oplossing, namelijk een composthoop of open compostbak. Je hebt hiervoor een paar vierkante meter aan buitenruimte nodig. Aangeraden wordt om minimaal anderhalve meter in de lengte en breedte hiervoor te reserveren. Kies je voor een bak? Ga dan ook anderhalf meter de lucht in.
De bodem van de hoop/bak bedek je idealiter met tegels, zodat de compost niet vermengd met de ondergrond van de tuin en je bij het afgraven van de hoop goed weet waar het einde is.
Compostvat voor in de tuin, keuken of balkon
Bekijk hier het online aanbod van dit product:
Hoe maak je een composthoop?
-
Kies een geschikte plek voor je composthoop, vat of bak. Het is belangrijk dat de plek vlak is, goed doorlaatbaar voor water en in de buurt van een waterbron.
-
Maak de bodem los en verwijder onkruid, of plaats stenen tegels.
-
Maak een composthoop van ongeveer 1,5m x 1,5m x 1,5m. Gebruik hiervoor een mix van grof organisch materiaal, zoals bladeren en takken, en fijn organisch materiaal, zoals fruit- en groenteschillen en gras.
-
Voeg regelmatig water toe. Zorg dat de composthoop vochtig is, maar niet te nat. Te veel water kan namelijk leiden tot een slechte luchtcirculatie en schimmelvorming.
-
Roer de composthoop regelmatig om de luchtcirculatie te verbeteren.
Wat kun je wel en niet composteren?
Het is belangrijk om te weten wat je wel en niet kunt composteren, omdat sommige materialen de compostering kunnen vertragen of zelfs beschadigen. Bovendien kunnen sommige materialen ongewenste zaden of ziekten overbrengen op je tuin.
Wel:
Bladeren, grassnippers, groente- en fruitresten, koffiedik, theedrab, gazonmest, hooi, stro, houtas, schors, boombladeren en -takken, kippenmest, paardenmest.
Niet:
Vlees, vis, zuivelproducten, vetten, olie, plastic, metaal, glas, snoeihout met chemicaliën, onkruid met zaden en zieke plantenresten.
Composteren met wormen
Een andere manier van composteren is met wormen, ook wel wormencompostering genoemd. Hierbij gebruik je speciaal gekweekte wormen, zoals de rode wiggler, om organisch materiaal te verwerken.
Wormencompostering is een snellere manier van composteren en levert een rijke humus op, maar vereist wel wat meer onderhoud en kennis.