8 Winterharde tropische planten voor de Nederlandse tuin

Winterharde tropische tuin

Meer plantentips:

Als je droomt van een exotische tuin, maar beperkt bent door het soms grillige Nederlandse klimaat, dan zijn winterharde tropische planten de oplossing. Deze planten zijn speciaal geselecteerd om te overleven in onze koudere wintermaanden, zodat je in de zomerse maanden kunt genieten van een tropische oase in je eigen achtertuin. Leer over de verschillende soorten en hoe je ze kunt verzorgen, zodat je kunt genieten van een tuin vol exotische schoonheid, ongeacht de temperatuur buiten.

Wat zijn winterharde planten?

Winterharde planten zijn planten die in staat zijn om te overleven in koude klimaten of temperaturen (ook beneden het vriespunt). Dit betekent dat deze planten zich aan kunnen passen aan de koude omstandigheden en hun wortels, bladeren en andere delen van de plant kunnen beschermen tegen bevriezing. De ene tuinplant is meer winterhard dan de andere. Zo zal een Japanse Esdoorn het gemakkelijker doen dan een bijvoorbeeld een bananenplant. Echter zijn beide toch echt winterhard.

Winterharde tropische planten voor buiten

Deze lijst betreft tropische planten die buiten in jouw (Nederlandse/noord-Europese) tuin de winter kunnen overleven. Ondanks dat deze tot een bepaald niveau winterhard zijn, dienen sommige wel extra goed verzorgd en in de gaten gehouden te worden in de koudere maanden. Vooral als het buiten hard waait kunnen sommige tropische planten het zwaar krijgen. Blijf dus goed opletten en verdiep je in wat er nodig is per plant om deze de winter heelhuids door te laten komen. 

8 exoten voor de Nederlandse tuin:

De Japanse vezelbanaan (Musa basjoo)

1200x934

De Japanse vezelbanaan heeft een aantal unieke eigenschappen die hem geschikt maken voor koude klimaten. De plant heeft dikke, vezelachtige wortels die hem helpen om zich te beschermen tegen bevriezing. Het blad van de plant is ook dikker en steviger dan andere bananenplanten, waardoor het minder gevoelig is voor de kou. Toch zal de moederplant zelf bij langere periode onder het vriespunt dood gaan. De wortels van de plant kunnen dit echter wel overleven waardoor je in de lente nieuwe scheuten van deze bananenplant uit de grond zal zien groeien.

Mits de plant juist verzorgd wordt kan de Japanse vezelbanaan temperaturen weren tot -20 graden celcius.

Musa bajoo wintervast

Bekijk hier het online aanbod van deze plant:

Europese Dwergpalm (Chamaerops humilis)

Optimized AdobeStock 322765085 1

De Europese dwergpalm is een geweldige keuze voor mensen die op zoek zijn naar een kleinere palm die in staat is om te overleven in koude klimaten. De wortels van deze palm zijn kort en dichtbij de grond gelegen, waardoor de plant beter in staat is om te overleven in koude omstandigheden. De palm heeft ook een korte, brede stam en korte bladeren, die hem helpen om minder bladverlies te hebben tijdens lagere temperaturen.

Het is een echte blikvanger en brengt een tropisch gevoel aan je Nederlandse tuin. De Europese dwergpalm kan wel -13 graden vorst verdragen. Om 100% zeker te zijn dat je palm geen schade zal oplopen door vorst, raden wij wel aan een winterhoes te gebruiken om de palm extra goed te beschermen.

Europese dwergpalm wintervast

Bekijk hier het online aanbod van deze plant:

Bamboe

Optimized AdobeStock 218917392 1 1

Er zijn veel verschillende soorten bamboe, sommige soorten zijn beter geschikt voor koudere klimaten dan andere, maar de meeste soorten bamboe zijn in staat om te overleven in temperaturen tot -15 graden Celsius. Bamboe is bladhoudend en dus wintergroen, en heeft weinig tot geen extra verzorging nodig om de winter goed door te komen. Ideaal dus voor dat extra beetje groen in je tuin in de winter.

bamboe wintervast

Bekijk hier het online aanbod van deze plant:

Agave (Neomexicana)  

P1030069

De Agave neomexicana heeft een aantal eigenschappen die hem geschikt maken voor koudere klimaten, zoals die in Nederland. De bladeren van deze soort zijn dik, stevig en bevatten kleine haartjes die helpen om de warmte vast te houden bij lage temperaturen.

De Agave is van oorsprong een woestijnplant. Ondanks dat de Agave goed bestendig is tegen de lagere temperatuur heeft de plant in de (Nederlandse) winter daarom wel extra regenbescherming nodig.

Passiebloem (Passiflora caerulea)

Tips to grow and take care of Passiflora Caerulea

Er bestaan veel soorten passiebloemen, echter is er maar één soort echt winterbestendig, namelijk de Passiflora caerulea. Dit is een prachtige, exotische plant met witte of paarse bloemen en gele, oranje of roodachtige vruchten.

Officieel is Passiflora caerulea matig winterhard. Dat wil zeggen dat een beschutte standplaats, met goed doorlatende grond zeker nodig is om goed te kunnen (blijven) groeien. In strengere winters, of op de koude wind, kunnen grote delen afsterven. Soms sterft zelfs alle bovengrondse groei af. Jonge planten zijn ook gevoeliger voor kou (vooral in combinatie met een natte standplaats). Meestal loopt de Passiebloem in het voorjaar wel weer opnieuw uit vanuit de wortel.

Passiebloem

Bekijk hier het online aanbod van deze plant:

Grote kattenstaart (Lythrum salicaria)

Optimized AdobeStock 558505418 1

De grote kattenstaart is een winterhard, maar niet wintergroen. Dit betekend dat hij in de winter het blad verliest. De bloemen van deze plant zijn zeer geschikt als snijbloem (gebruikt ook in de vaas veel water) en zijn in de zomer zeer aantrekkelijk voor vlinders, bijen en hommels. Een mooie toevoeging aan jouw tropische tuin.

kattenstaart

Bekijk hier het online aanbod van deze plant:

Koolpalm (Cordyline australis)

Optimized AdobeStock 406678555 1

De Koolpalm is een van de bekendste soorten binnen de Cordyline familie. Dit omdat deze tropische plant goed bestendig is tegen frissere klimaten zoals de Nederlandse. De palm is bestand tegen een paar graden vorst en heeft ’s winters weinig water nodig. Als er een strenge winter op komst is, is het echter wel verstandig om de Cordyline australis te beschermen met winterbescherming of binnen te zetten. De Koolpalm kan overigens ook als luchtzuiverende kamerplant worden gebruikt.

Cordyline Australis

Bekijk hier het online aanbod van deze plant:

Glansschildvaren (Polystichum polyblepharum)

GLANSSCHILDVAREN

De glansschildvaren heeft fraaie grote, gevorkte fronds die zich in een mooi rozet vormen. De bladeren zijn donkergroen van kleur en kunnen wel 90 cm lang worden. Deze varen is wintergroen, dit betekend dat je de hele winter een mooie groene bodembedekker in de tuin hebt staan. Door zijn sterke en onderhoudsarme karakter is deze varen een onmisbare plant in jouw tropische tuin.

Optimized-AdobeStock_339228264-1

Bekijk hier het online aanbod van deze plant: