Plagen en ongedierte in de tuin herkennen en bestrijden

Ongedierte en plagen bestrijden

Meer plantentips:

Ongedierte en plagen in je tuin. Als tuinier is de kans groot dat je hier al meer dan eens te maken mee hebt gehad. Ongedierte en plagen die je in Nederland het meeste tegenkomt zijn vaak in de vorm van slakken die je planten aantasten, spint die je bloemen en bladeren aantast of zelfs muizen die zich nestelen in je composthoop. In kleine hoeveelheden horen deze dieren er natuurlijk gewoon bij, echter wordt altijd aangeraden om dit goed in de gaten te houden en plagen op te sporen en te bestrijden voordat ze de gezondheid van je tuin echt aantasten.

Maar hoe herken je ongedierte en plagen en wat kun je doen om ze te bestrijden? Dit artikel geeft je tips om ongedierte en plagen in je tuin te herkennen en te bestrijden.

Ongedierte in de tuin herkennen

Er zijn verschillende manieren om ongedierte in je tuin te herkennen. Zo kun je bijvoorbeeld kijken naar de planten zelf. Als je planten aangetast zijn door ongedierte, zullen ze vaak verwelkt of geel worden. Soms zijn er ook kleine gaatjes te zien in de bladeren of bloemen. Als je planten aangetast zijn door slakken, zul je ook vaak slijmerige sporen op de grond of op de planten zelf zien.

Ook kun je op zoek gaan naar het ongedierte zelf. Sommige ongedierte, zoals spint, zijn goed zichtbaar op de planten. Andere ongedierte, zoals muizen, zijn moeilijker te zien, maar je kunt wel hun sporen zoeken. Zoek bijvoorbeeld naar kleine holletjes in de grond of naar uitwerpselen.

Plagen in de tuin herkennen

Net als bij ongedierte kun je ook bij plagen kijken naar de planten zelf. Als je planten aangetast zijn door plagen, zul je vaak zien dat ze verwelkt of geel worden. Soms zijn er ook kleine gaatjes te zien in de bladeren of bloemen. Bij sommige plagen, zoals bladluis, kun je ook direct de plaag zien op de planten. Je zult dan kleine, bewegende puntjes zien op de bladeren of stengels.

In dit artikel geef ik je een overzicht van de verschillende manieren om ongedierte en plagen in je tuin te bestrijden.

Lees hier alles over tuinieren voor beginners

Ongedierte en plagen bestrijden

Er zijn verschillende manieren van ongedierte bestrijden:

Chemische bestrijding

Een van de meest bekende manieren om ongedierte en plagen te bestrijden is door gebruik te maken van chemische middelen. Dit kunnen bijvoorbeeld pesticiden zijn of andere chemische producten die specifiek gericht zijn op het bestrijden van bepaalde plagen of ongedierte. Voordat je een chemisch middel gaat gebruiken, is het wel belangrijk om goed te lezen wat het middel doet en hoe je het moet gebruiken om schade aan mens en natuur zo veel mogelijk te voorkomen. Je wilt namelijk niet dat de chemische middelen die je gebruikt tegen je slakkenplaag, ook alle mooie vlinders in de tuin afmaakt.

Natuurlijke bestrijding

Een andere manier om ongedierte en plagen te bestrijden is door gebruik te maken van natuurlijke methoden. Zo kun je gebruikmaken van natuurlijke vijanden van bepaalde plagen of ongedierte. Dit kunnen bijvoorbeeld lieveheersbeestjes zijn die spint bestrijden of slakkenkorrels die slakken afschrikken. Ook kun je bepaalde planten in je tuin planten die natuurlijke vijanden aantrekken van bepaalde plagen of ongedierte. Dit kunnen bijvoorbeeld knoflook, uien of marigold zijn.

Barrièremethoden

Voorkomen is beter dan genezen. Als je van barrièremethoden gebruik maakt, zorg je er voor dat het ongedierte jouw tuin niet kan bereiken. Zo kun je bijvoorbeeld een slakkenkorrel gebruiken om slakken te weren uit bepaalde delen van je tuin. Ook kun je een muizenval gebruiken om muizen te vangen of een zinken of plastic zak om een spintnet te maken om spint te vangen.