Spint is een plaag die wordt veroorzaakt door spintmijten, kleine insecten die zich voeden met plantensap en zo planten erg kunnen beschadigen. Deze mijten zijn heel erg klein, ongeveer ter grote van een speldenknopje, maar kunnen planten veel pijn doen.
Allereerst zie je alleen wat bruine vlekjes op de bladeren. Laat je ze hun gang gaan? Dan zullen ze snel dunne witte draadjes weven tussen de bladpunten en stengels van de plant.
Spintmijten zijn kleine, ongeveer 1 mm lang, en hebben een donkerbruine of zwarte kleur. Ze hebben acht poten en zijn vaak te zien op de onderkant van bladeren, waar ze zich voeden met het sap van de plant. Ze leggen ook eieren op de bladeren, die na ongeveer een week uitkomen als larven. De larven zijn kleiner dan volwassen spintmijten en hebben geen vleugels. Ze kruipen naar andere delen van de plant en beginnen zich te voeden met het sap.
Spint bestrijden
Spintmijten kunnen zich snel vermeerderen en is een moeilijk te bestrijden ongedierte, vooral omdat ze vaak resistent zijn tegen insecticiden. Er zijn verschillende methoden om de plaag spint te bestrijden, zoals het gebruik van natuurlijke vijanden van de spintmijten, het aanbrengen van biologische middelen en het gebruik van fysieke barrières om de spintmijten tegen te houden.
Natuurlijke bestrijding van Spint
Een van de manieren om de plaag spint te bestrijden is door het gebruik van natuurlijke vijanden van de spintmijten, zoals vogels, spinnen en andere insecten die de spintmijten opeten. Dit kan helpen om de populatie van de spintmijten te verminderen en de schade aan de planten te verminderen.
De meest bekende manier van spintbestrijding is met behulp van roofmijten. Het inzetten van roofmijten is vooral effectief in een afgesloten ruimte zoals een kas, maar roofmijten in de open ruimte zijn ook effectief. Er zijn verschillende soorten roofmijten die zich richten op de bestrijding van spintmijten. De meest gebruikte roofmijten zijn de Phytoseiulus persimilis en Amblyseius californicus. Roofmijten kunnen vanwege hun langere poten goed worden onderscheiden van spintmijten. Ze zijn ook een stuk actiever en bewegen zich in snel tempo. Ze zijn vaak rood of oranje van kleur. Phytoseiulus persimilis is de meest ingezette vijand en voedt zich met alle stadia van de spintmijt.
Last van spint in je woonkamer? Met roofmijten werken binnenshuis is natuurlijk geen fijn idee, wat kan helpen is dit zelfgemaakte huismiddel: Maak een mengsel van een liter water, 20 gram groene zeep of afwasmiddel en 20 gram azijn en sproei dit dagelijks op je plant.
Fysieke barrieres tegen spint
Fysieke barrières, zoals gaas of netten, kunnen ook helpen om de spintmijten tegen te houden en te voorkomen dat ze zich vermeerderen. Dit kan vooral nuttig zijn voor kleinere planten of gebieden waar het gebruik van biologische middelen of natuurlijke vijanden niet praktisch is.
Hoe kun je spint voorkomen?
De spintmijten zijn zoals andere mijten erg bewegelijk. Zo laten ze zich graag meenemen door handen, vachten, kleding of de wind. Voorkomen is makkelijker dan genezen, maar spint helemaal voorkomen doe je simpelweg niet.
Toch zijn er wel een aantal tips om de kans op spint te verminderen:
- De mijten zijn het meest actief in warme, droge periodes. Je doet er dan ook goed aan lekker scheutig met de plantenspuit te nevelen. Vergeet de onderkant van de bladeren niet.
- Spint zit het liefst in oude potgrond zonder voeding. Verpot je planten eens in de twee à drie jaar, of voeg een laag verse potgrond toe.
- Zorg dat je planten gezond zijn, want een gezonde plant is weerbaar en kan misschien zelf tegen de mijten roepen: joh, mij ga je niet uitzuigen, kijk maar verderop (ja, zo ongeveer gaat het echt).