Wat is bladluis? En wat kan je tegen bladluizen doen?

wat is bladluis

Meer plantentips:

Bladluis is een groep van kleine, soms vleugelloos, insecten (de luizen) die zich voeden met het sap wat uit de plant komt. Ze zijn te herkennen aan hun kleine formaat en de witte, poedervormige stof die ze achterlaten op de bladeren van planten. Bladluis kan een ernstig probleem vormen voor tuinieren en landbouw, omdat ze de groei van planten kunnen belemmeren en ziektes kunnen overbrengen. Zo komt het vaak voor dat een bladluis bij bloementransport over enorme kilometers wordt overgedragen.

Hoe kan je bladluis (natuurlijk) bestrijden?

Er zijn verschillende manieren om van bladluis af te komen. Één van de eenvoudigste methoden is het verwijderen van bladluis met de hand. Dit kan gedaan worden door de bladluis met de vingers te plukken of door ze te verwijderen met een doek of een borstel. Dit is vooral effectief voor kleine populaties bladluis.

Een andere optie is het gebruik van natuurlijke vijanden van bladluis, zoals lieveheersbeestjes en spintmijten. Deze beestjes eten bladluis en kunnen de populatie op een natuurlijke manier beheersen. Het is wel belangrijk om te onthouden dat het introduceren van natuurlijke vijanden kan zorgen voor andere plagen en ook niet altijd effectief hoeft te zijn, vooral als de bladluispopulatie al erg groot is.

Naast natuurlijke opties kunnen biologische middelen ook een oplossing bieden. Dit zijn producten die gemaakt zijn van natuurlijke stoffen en die bladluis op een natuurlijke manier bestrijden. Een voorbeeld hiervan is neemolie, dat gemaakt is van de bladeren van de neemboom. Neemolie kan worden aangebracht op planten om bladluis te doden of te verdrijven

.