De Japanse Vezelbanaan is een snelgroeiende plant en brengt met zijn prachtige verschijning een tropische sfeer naar jouw tuin. De plant is afkomstig uit China, maar wordt veel geteeld in Japan (Ryukyu) voor zijn vezels. De plant is in Nederland een veel gekozen plant omdat hij wintervast is en dus in staat om ons klimaat te overleven.
Naast het uiterlijk, is de groeiwijze van deze plant erg indrukwekkend. De plant kan tot 5 meter hoog groeien en de bladeren kunnen anderhalve meter lang worden . De bananen van deze bananenplant zijn niet eetbaar. Voor eetbare bananen van een bananenplant moet je bij de Musa Sikkimensis zijn!
De Japanse Vezelbanaan mag veel water in de zomer en wat extra aandacht in de winter.
5 Tips voor de verzorging van de Japanse Vezelbanaan
Licht en locatie
De Musa Basjoo groeit het best op een plekje in de zon/halfschaduw. Staat hij in de volle zon, dan kunnen de bladeren op warme dagen verbranden. In lichte schaduw blijft het blad mooier. Plaats de plant op een windstil plekje, want harde wind kan de bladeren beschadigen.
Grond
Je kunt deze bananenplant zowel in volle grond als in een pot plaatsen. Gebruik bij het planten of verpotten voldoende potgrond, bij voorkeur in combinatie met koemest of paardenmest.
Water en voeding
Wanneer de temperaturen in de lente oplopen, zullen de stam en zijn exotische bladeren gaan groeien. Om de plant in dit proces te ondersteunen mag je hem dus van april t/m september regelmatig, veel water en voeding geven.
Water geven moet dagelijks om de grond vochtig te houden, voeding geven mag om de twee weken in de vorm van organisch of vloeibare mest. Vanaf September mag je afbouwen, want dan heeft de plant een droge grond en dus weinig water (bijna geen water) nodig om te overwinteren.
Lage temperatuur en vorst?
Ondanks dat de Japanse Vezelbanaan behoorlijk winterhard is, wenst hij wel wat bescherming om te overwinteren in ons Nederlandse klimaat. De voorkeur gaat uit naar uitgraven en in een kuip/pot naar binnen plaatsen. Is de plant al te groot om binnen te zetten? Snij dan gerust de stam af tot een maat waarin hij wel past, deze zal in het voorjaar weer exponentieel terug groeien.
Wil je de banaan buiten laten overwinteren? Dat kan, maar bescherm de wortels en stam zo goed mogelijk. Gebruik een dikke laag bodembedekking als stro of mulch op de grond rondom de plant. De stam kun je dik inpakken met stro en rieten matten, houd rekening met genoeg lucht voor de plant, maar houd je niet in met het geven van genoeg isolatie. Zorg ook dat je de plant aan de bovenkant afdekt tegen de regen om de plant droog te houden. Dit kan door middel van een overkapping of paraplu.
De wortels zijn winterhard tot ongeveer -10 graden. Hoe meer je de plant beschermt tegen de kou in de winter, hoe sneller hij weer zal herstellen in de lente.
Snoeien
De oude bladeren mag je knippen of snijden. Doe dit dan ook voordat je hem winter-gereed maakt, zodat je de stam goed kunt inpakken. Als de plant te groot wordt, kun je hem bij de stam afsnijden. Hij zal in het voorjaar weer terug groeien.
Een redelijk eenvoudig te verzorgen tropische plant toch? De uitdaging zit hem vooral in de winter. Blijven de bladeren niet groen? Of lijkt de stam het niet te overleven? Geen zorgen! Zolang de wortels het maar overleven. Je zal blij opkijken als deze plant in het voorjaar jouw tuin opnieuw transformeert tot een exotische jungle.
Bekijk hier het online aanbod van deze plant: