De Chamaerops, ook bekend als de Europese dwergpalm is een typische waaierpalm die veel voorkomt in Europa langs de Atlantische en Mediterrane kust. Deze palm is ook in Nederland zeer geschikt als kamerplant, maar ook zeker als tropische blikvanger in de tuin. De waaierpalm houdt van warme zonnige dagen en koude nachten. Als je beslist de plant binnen te houden verblijft hij graag in een vochtige omgeving. Deze kleine palm is winterharde tropische plant, oftewel in staat om te overleven in een koud klimaat. Om te zorgen dat hij mooi en gezond blijft tijdens de koude winterdagen is het belangrijk dat je hem op de volgende wijze verzorgt:
7 tips voor de verzorging van de Europese dwergpalm
Licht
De dwergpalm wenst veel zonlicht, maar houdt ook van halfschaduw. Geadviseerd wordt dat hij vier á vijf uur direct zonlicht kan ontvangen. Vier á vijf uur klinkt minder dan dat het is, geadviseerd wordt daarom om de palm aan de zuidkant (zonkant) van het huis te plaatsen. Europese dwergpalmen houdt van volle zon en kunnen ontzettend goed tegen hitte. Staat de plant binnen? Zet hem dan op een plekje dicht bij het raam. Wil je hem vervolgens naar buiten verplaatsen? Laat de plant dan geleidelijk aan het licht wennen.
Water
De palm kan niet goed tegen droge grond, zorg dus dat je hem regelmatig genoeg water geeft. Een goede indicatie is; in de zomer één keer per vijf dagen en in de winter één keer per tien dagen.. Maar let op; Dit is afhankelijk van de grootte van de plant en de bak waar hij in staat. Zorg dat de grond constant vochtig blijft. Is de grond na een dag droog? Dan heb je te weinig water gegeven. Zorg ook dat de wortels niet onder water staan, dan heb je te veel water gegeven en kan wortelrot ontstaan.
Wist je dat:
kraanwater slecht is voor deze plant? Hier zit namelijk kalk in. Gebruik bij voorkeur dus regenwater.
Potten en verpotten
De dwergpalm is een langzame groeier en hoeft dus maar om de 2/3 jaar verpot te worden.
De palm heeft een goed aanpassingsvermogen en is niet kieskeurig als het om grond gaat. Cactus- of palm-grond heeft de voorkeur, maar het beste advies is om de palm in volle grond te plaatsen. Lukt dat niet? Ga dan voor een plantenbak met drainage gaten en hydrokorrels op de bodem voor in de tuin. Wil je de plant naar binnen verplaatsen? Zorg dan dat de pot minimaal 20% groter is dan de huidige pot.
Bekijk hier het online aanbod van dit product:
Voeding (bemesten)
Het is goed om de palm iedere lente of zomer te voeden met palmvoeding of reguliere plantenvoeding. Doe dit niet in de winter, dan zit de plant in een rustperiode. Bekijk de verpakking voor de juiste hoeveelheid, te veel is niet goed!
Lage temperaturen
De plant is behoorlijk winterhard, de minimale temperatuur voor de dwergpalm ligt tussen de -10 en -15 graden. Bij temperaturen onder het vriespunt kan het blad beschadigen, de stam overleeft en het blad zal in de lente weer terug groeien. Om dit te voorkomen, kun je de plant eventueel naar binnen verplaatsen of afdekken met een plantenhoes.
Snoeien
Het is eigenlijk niet nodig om de Europese dwergpalm te snoeien. Heb je veel dode bladeren? Dan is één keer snoeien per jaar genoeg, maar let op; Bij deze palm kun je de stam niet snoeien, je kunt alléén de bladeren snoeien. Knip de bladeren dichtbij de stam af.
Plagen
Europese dwergpalmen zijn niet vatbaar voor ernstige plagen, ziekten of schimmels. Nog meer reden om deze eenvoudig te verzorgen, tropische palm te laten bloeien bij jou thuis!
Bekijk hier het online aanbod van deze plant: