De 10 beste luchtzuiverende planten (Kamerplanten)

Meer plantentips:

Natuurgeneeskundige artsen hebben plantengeneeskunde al lang in hun praktijken opgenomen, en over het algemeen heeft tijd doorbrengen met planten een “positieve impact op de hele persoon”, zegt Amy Rothenberg, N.D., een natuurgeneeskundige arts en voorzitter van de Massachusetts Society of Naturopathic Doctors.

“Als we het hebben over het behandelen van de hele persoon, bedoelen we zorgen voor het lichaam, de emoties en de geest; planten kunnen elk van die essentiële gebieden raken”, legt Rothenberg uit. Planten verbeteren de luchtkwaliteit, brengen schoonheid in je huis en bevorderen het emotionele en spirituele welzijn door je de kans te geven ergens voor te zorgen. Planten in je slaapkamer kunnen je slaapkwaliteit verbeteren, terwijl groen in je keuken helpt om je ruimte op te fleuren als er geen raam is.

Hoewel elke plant goed is voor de ziel en je geestelijke gezondheid en emotioneel welzijn ten goede kan komen, zijn hier enkele van de beste keuzes van experts.

Hoe dragen kamerplanten bij aan een goede gezondheid?

Planten bieden onmiddellijke voordelen door de stemming en stressbeheersing te verbeteren. Ze bieden ook voordelen op de lange termijn, zoals het verbeteren van de luchtkwaliteit, wat gevallen van hoofdpijn kan verminderen en de concentratie (op kantoor bijvoorbeeld) verbeterd. – of door vocht aan de lucht toe te voegen, wat helpt bij een droge huid. Het hanteren van grond, die microben bevat, kan de diversiteit van het microbioom in je huis bevorderen, wat de gezondheid van de darmen en de huid ten goede kan komen.

Welke planten zijn het beste voor je gezondheid?

De gezondste kamerplant is degene die past bij je persoonlijke stijl, dagelijkse schema en routine, zegt Alex Cromer, LPC, een gediplomeerde professionele geestelijke gezondheidsadviseur bij Thriveworks in Richmond, Virginia. En maak je niet al te veel zorgen als je geen groene vingers hebt! Veel van de beste planten voor je gezondheid zijn gemakkelijk te verzorgen, dus je kunt van hun aanwezigheid genieten en de vruchten plukken van jouw gezondheid.

1. De graslelie

Spinnenplant

Graslelies, of Chlorophytum comosum, zijn buitengewoon gemakkelijk te onderhouden, hebben geen constante aandacht nodig en gedijen goed met weinig investeringen van jouw kant. De planten hebben smalle bladeren en ontlenen hun naam aan de “kleine plantjes geproduceerd op lange hangende stelen die vaag op spinnen lijken”.

Van graslelies is bekend dat ze de omringende lucht helpen zuiveren. NASA-onderzoek onderzocht de bladeren, grond, wortels en micro-organismen van verschillende kamerplanten en ontdekte dat planten kunnen fungeren als een natuurlijk luchtfilter om verontreinigende stoffen te verminderen. De studie geeft aan dat spinplanten 95% van het giftige formaldehyde uit de lucht verwijderden in een afgesloten plexiglas container gedurende een periode van 24 uur.

2. De Lepelplant

image 1

Deze stevige planten “bloeien ook en zijn esthetisch aantrekkelijk” en kunnen in de loop van de tijd je gezondheid ten goede komen, legt Trevor Cates, N.D, een natuurgeneeskundige arts in Park City, Utah, en auteur van Clean Skin From Within uit. Een studie uit 2022, gepubliceerd in Applied Sciences, suggereert dat vredeslelies luchtzuiverende eigenschappen hebben en helpen om koolstofdioxide en vluchtige organische stoffen (VOC’s) uit de lucht te verwijderen.

Lepelplanten kunnen jaren leven en continu brede witte bloemen produceren die lijken op een witte vredesvlag (vandaar de Engelse naam: Peace Lily). Ze zijn gemakkelijk te verzorgen en hebben niet veel licht nodig, dus ze zijn perfect voor schaduwrijke ruimtes.

LET OP: Houd lepelplanten buiten het bereik van huisdieren en kleine kinderen, omdat ze braken of zwelling van de tong kunnen veroorzaken als ze worden ingeslikt.

3. De Rubberplant

image 2

Rubberplanten – ook bekend als rubberbomen of Ficus elastica – zorgen voor geweldige kamerplanten binnenshuis. Ze zijn over het algemeen gemakkelijk te verzorgen en hoeven slechts ongeveer elke week water te krijgen, volgens materialen gedeeld door The Sill. Uit onderzoek blijkt dat rubberplanten luchtzuiverende eigenschappen hebben.

LET OP: Zorg er wel voor dat je ze uit de buurt van huisdieren en jonge kinderen houdt, omdat bekend is dat ze zeer giftig zijn bij inname.

4. De Vrouwentong

image 4

De vrouwentong, of Sansevieria trifasciata, die al lang ook bekend staat als “slangenplant”, heeft hoge bladeren die verticaal groeien. Ze zijn decoratief en extreem onderhoudsarm. De planten hoeven alleen te worden bewaterd als de grond droog is, groeien in elk soort licht en over het algemeen “gedijen bij verwaarlozing”, aldus experts van HGTV. De slangenplant was opgenomen in dezelfde ingrijpende NASA-studie van kamerplanten en er is aangetoond dat ze na verloop van tijd gifstoffen uit de lucht verwijderen.

5. Varens

Varens

Een studie uit 2022, gepubliceerd in Applied Sciences, toonde aan dat Varens het beste presteerden als het gaat om luchtreiniging door natuurlijke VOC’s uit de lucht. Deze oeroude planten groeien gemakkelijk en zien er binnenshuis het mooist uit in hangende manden of op plantenstandaards, waardoor hun bladeren kunnen draperen. Ze hebben gemiddeld helder licht en constant vochtige grond nodig, dus ze hebben misschien wat meer tijd nodig.

6. De Drakenklimop

drakenklimop

Als je je een kamerplant voorstelt, denk je waarschijnlijk aan de pothos of Epipremnum pinnatum. Ook bekend als Drakenklimop of gouden pothos, de planten hebben levendige hartvormige bladeren die groen of gemarmerd groen en geel kunnen zijn. Ze zijn gemakkelijk te kweken en hebben alleen indirect zonlicht en af ​​en toe water nodig. Onderzoek toont aan dat de planten het ozongehalte binnenshuis kunnen verlagen, wat het ademen kan vergemakkelijken en het risico op aandoeningen aan de luchtwegen kan verminderen, en VOS uit de lucht kan verwijderen.

7. De Olifantsoor-plant

image 8

Als je wat meer tijd wilt besteden aan je kamerplanten, raden wij Olifantsoor-planten (Alocasia) aan. Deze zijn georganiseerd in een groep tropische, meerjarige planten die direct herkenbaar zijn aan hun grote, hartvormige bladeren. Ze hebben fel licht en regelmatig water nodig om de grond vochtig te houden, en ze kunnen groot worden en hebben mogelijk extra ruimte nodig. Sommige soorten zijn gekweekt vanwege hun eetbare zetmeelrijke knollen, die in bepaalde tropische gebieden een basisvoedsel zijn. Medicinaal staan ​​de bladeren bekend om hun gebruik bij de behandeling van insectensteken.

8. De “gewone” Klimop

klimop

Deze moet je kennen. De “Gewone” klimop, of Hedera-helix, hangt bijna in elke straat wel aan een muur en is een veelzijdige plant waarvan is aangetoond dat het de niveaus van kooldioxide, formaldehyde en gifstoffen in de lucht verlaagt. Ze kunnen buiten of binnen worden gekweekt. Als kamerplant groeit de klimop goed in hangende manden of potten en kan hij worden getraind om langs een latwerk of vorm te groeien, volgens de Clemson University Cooperative Extension. Ze groeien het best in direct zonlicht en moeten grondig worden bewaterd zodra de grond uitdroogt.

9. Cactussen en Vetplantjes

image 11

Vetplanten en cactussen werken het beste op weinig tot geen zorg. Deze planten zijn droogtebestendig, wat betekent dat ze niet regelmatig water nodig hebben; pas net als de grond helemaal droog is. Ze zijn er ook in vele soorten en maten om je ruimte te decoreren en kunnen helpen de lucht te zuiveren. Sommige soorten, waaronder de jadeplant, kunnen de luchtvochtigheid in een kamer verhogen. Vooral aloë vera-planten hebben ook geneeskrachtige eigenschappen en kunnen helpen bij het genezen van snijwonden, brandwonden en andere huidaandoeningen.

10. Kruiden

image 12

Kleine kruiden in een pot staan ​​niet alleen schattig in je keuken, ze kunnen je ook inspireren om vaker te koken en gezonder te eten. Je eigen basilicum, peterselie of munt kweken is ook goedkoper dan kruiden kopen in de supermarkt. Volgens Mayo Clinic is aangetoond dat verschillende kruiden, zoals kamille en lavendel, angst verminderen. Kruiden bevatten ook vitamines, mineralen en antioxidanten, die een zegen zijn voor je voedingsroutine.