Wat kost het bestraten van je tuin? Overzicht van prijzen

Meer plantentips:

Dus je hebt besloten dat het tijd is om je tuin een make-over te geven. Bestraten is een populaire keuze, maar wat gaat dat grapje je kosten? Het is een vraag die je portemonnee doet trillen, maar geen zorgen, we’ve got you covered.

Een strakke tuin is als een kers op de taart: het maakt alles beter. Maar voordat je in de wereld van stenen en tegels duikt, is het slim om te weten waar je financieel aan toe bent. Laten we samen door de kosten lopen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Kosten van het bestraten van een tuin

Als je overweegt je tuin te bestraten, is het eerste wat je je waarschijnlijk afvraagt: wat gaat dat kosten? De prijs voor het bestraten van een tuin is afhankelijk van verschillende factoren. Zo speelt de keuze van de stenen of tegels een grote rol. Natuurstenen zijn vaak duurder dan betontegels maar geven een compleet andere uitstraling.

Prijsopbouw Materialen en Arbeid

Onderdeel Percentage
Materialen 60%
Arbeid 35%
Afvalverwerking 5%

Bovenstaande tabel geeft een schatting van hoe de kosten verdeeld kunnen zijn. Materialen vormen het grootste deel van de kosten dus het is slim om daar goed over na te denken. Arbeidskosten zijn ook een belangrijke post met name omdat het leggen van de tegels tijdsintensief kan zijn.

Kosten Verschillende Tegels

 • Natuursteen: €60 – €80 per m²
 • Betontegels: €15 – €40 per m²
 • Keramische tegels: €45 – €65 per m²

Een andere factor die de prijs beïnvloedt is het patroon waarin de tegels gelegd worden. Een ingewikkeld patroon kan meer tijd en daarmee meer kosten met zich meebrengen. Ook het voorbereiden van de ondergrond en de benodigde hoeveelheid zand zijn aspecten om rekening mee te houden.

Extra Opties en Kosten

Soms wil je misschien extra toevoegingen zoals:

 • Randafwerking
 • Extra zand of grondversteviger
 • Het verwijderen van oude bestrating

Deze nodige extra’s voegen uiteraard ook weer kosten toe aan je project.

Prijsindicatie per Oppervlakte

Voor een gemiddelde tuin van 30 – 50 m² kun je uitgaan van:

 • Natuursteen: €1.800 – €4.000
 • Betontegels: €450 – €2.000
 • Keramische tegels: €1.350 – €3.250

Zorg dat je bij verschillende leveranciers offertes aanvraagt om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden. Wees daarbij ook realistisch over hoe je tuin het meeste tot zijn recht komt. Misschien is die dure natuursteen wel prachtig, maar zijn betontegels praktischer binnen je budget!

Het bepalen van de totale kosten voor jouw tuinproject is uiteindelijk een persoonlijke afweging waarbij je keuzes maakt op basis van wat je belangrijk vindt; kwaliteit, uitstraling, en natuurlijk, je budget.

Factoren die de kosten beïnvloeden

6be8fb64 6982 497c aa56

Besluit je jouw tuin te bestraten, dan zijn er verschillende factoren die de uiteindelijke kosten kunnen beïnvloeden. Het is slim om je hier vooraf goed in te verdiepen zodat je niet voor onaangename financiële verrassingen komt te staan.

Soorten bestrating
Eerst en vooral is de keuze van de bestrating van invloed. Natuursteen is vaak duurder dan betontegels of bakstenen. De prijs varieert niet alleen op basis van het materiaal maar ook de kwaliteit speelt een grote rol. Denk bijvoorbeeld aan de dikte van de tegels en de mate van slijtvastheid.

Arbeidskosten
De arbeidskosten zijn een ander belangrijk element. Het leggen van een complex patroon of een verband vraagt meer tijd en expertise dan een simpel recht patroon. Hierdoor kunnen de arbeidskosten aardig oplopen.

Voorbereidend werk
Ook de voorbereiding van de ondergrond is essentieel en brengt kosten met zich mee. Het verwijderen van oude bestrating, het egaliseren van de grond of het aanleggen van een goede fundering; het zijn allemaal werkzaamheden die noodzakelijk kunnen zijn voordat de nieuwe bestrating geplaatst kan worden.

Extra opties
Bijkomende opties zoals borders, traptreden of een speciale afwerking voor de randen beïnvloeden ook de totaalprijs. Deze extra’s geven je tuin een persoonlijke touch maar zorgen ook voor een hogere rekening.

Het is duidelijk dat de kosten om een tuin te bestraten van veel factoren afhangen. Door slimme keuzes te maken en verschillende opties te overwegen, kun je deze kosten enigszins in de hand houden. Zoek je bijvoorbeeld een balans tussen uitstraling en functionaliteit of kies je voor onderhoudsvrij materiaal? Al deze overwegingen vormen tezamen het budget dat je uiteindelijk kwijt bent aan jouw nieuwe tuinpad, terras of oprit.

Lokale factoren zoals leveringskosten voor de materialen of de bereikbaarheid van je tuin kunnen ook een rol spelen. Vergeet daarom niet hier rekening mee te houden en vraag waar mogelijk vooraf naar deze bijkomende kosten. Door inzicht te krijgen in de volledige prijsstructuur kun je uiteindelijk een weloverwogen beslissing nemen voor je tuin.

Soorten bestrating en de bijbehorende kosten

Als je je tuin gaat bestraten, sta je voor een belangrijke keuze: welk type bestrating kies je? Dit kan je kostenplaatje namelijk flink beïnvloeden. Laten we eens kijken naar de populaire opties.

Betontegels: betaalbaar en veelzijdig

Wanneer je voor een strak budget gaat, zijn betontegels een uitstekende keus. Ze zijn er in allerlei vormen en maten en geven je tuin een moderne uitstraling. De prijs voor betontegels start vaak al vanaf zo’n €15 per vierkante meter.

Natuursteen: duurzaam en uniek

Voor een authentieke look kun je natuursteen overwegen. Elk stuk is uniek, maar dat zie je ook terug in de prijs. Afhankelijk van het type natuursteen kunnen de kosten variëren van €30 tot wel €60 per vierkante meter.

Gebakken klinkers: karakteristiek en kleurvast

Misschien val je voor de charme van gebakken klinkers. Deze zijn kleurvast en slijtvast, maar zitten wel in een hogere prijsklasse. Reken hier op een bedrag tussen de €40 en €50 per vierkante meter.

Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde prijzen:

Bestratingstype Gemiddelde prijs per m²
Betontegels €15
Natuursteen €30 – €60
Gebakken klinkers €40 – €50

Onthoud dat naast de materiaalkosten, ook de kosten voor het leggen van de bestrating meegeteld moeten worden. Arbeidskosten kunnen ook variëren, dus vraag altijd een gespecificeerde offerte aan.

Kiezen voor kwaliteit en uitstraling

Wanneer je eenmaal een idee hebt van de kosten, weeg dan ook af wat je belangrijk vindt qua kwaliteit en uitstraling. Soms kan het lonen om net iets meer uit te geven voor een duurzamere oplossing die jaren meegaat.

Nu je inzicht hebt in de soorten bestrating met hun bijbehorende kosten kun je een doordachte keuze maken voor jouw tuinproject. Let goed op duurzaamheid en hoe de bestrating bijdraagt aan de sfeer die je wilt creëren.

Met al deze informatie ben je goed voorbereid om offertes aan te vragen en de markt te verkennen. Zo vind je de beste deal die past bij jouw wensen en budget.

De benodigde materialen en gereedschappen

Voordat je aan de slag gaat met je tuin, zul je de juiste materialen en gereedschappen in huis moeten halen. Denk aan de basiselementen: zand, stenen of tegels, en voegmiddel. Maar vergeet ook niet de ondersteunende materialen zoals opsluitbanden om alles netjes bij elkaar te houden.

Je gereedschapskist zal minstens de volgende items moeten bevatten:

 • Kruiwagen: voor het vervoeren van zand en stenen
 • Trilplaat: om de ondergrond goed aan te trampen
 • Waterpas: essentieel voor een vlak resultaat
 • Stratenmakershamer: voor het op maat tikken van stenen
 • Rubberen hamer: om de tegels aan te slaan zonder schade
 • Metseltroffel: voor het aanbrengen van voegmiddel
 • Voegbord: om voegen netjes af te werken

Daarnaast kan het huren van een stenenknipper een slimme zet zijn als je veel op maat moet snijden of breken. En denk eraan, veiligheid eerst! Beschermende kleding zoals werkhandschoenen, kniebeschermers en veiligheidsbril zijn geen overbodige luxe.

ter voorbereiding op het bestraten is het belangrijk om genoeg stratenmakerszand te hebben. Dit zorgt voor een stabiele ondergrond en voorkomt verzakkingen. Je hebt ongeveer 5 cm zand nodig onder je bestrating, afhankelijk van de soort steen en de belasting.

Materiaal Hoeveelheid
Zand 5 cm laag
Tegels afh. van opp.
Voegmiddel afh. van voegbreedte

Denk bij het plannen van je aankopen ook aan het transport. Heb je een aanhangwagen nodig om alles thuis te krijgen, of is het beter om te laten leveren? Dit kan namelijk een grote impact hebben op je budget en planning.

Zo zie je maar, een goede voorbereiding is het halve werk. En heb je alles eenmaal in huis, dan kan het echte bestraten beginnen. Door stap voor stap te werk te gaan en je goed in te lezen, ligt dat droomterras binnen handbereik. En vergeet niet: meten is weten, dus neem de tijd om alles zorgvuldig uit te zetten voordat je de eerste steen legt.

Het inhuren van een professional vs. zelf bestraten

6be8fb64 6982 497c aa56

Wanneer je overweegt je tuin te bestraten, sta je voor de keuze: huur je een professional in, of pak je zelf de troffel op? Zelf bestraten kan aantrekkelijk lijken vanwege de kostenbesparing, maar onthoud dat een stratenmaker vaardigheden, ervaring en gereedschappen heeft die zorgen voor een duurzaam resultaat.

Professionals inschakelen betekent meestal dat je tuin vlotter en met een professionele afwerking bestraat wordt. Experts kennen alle kneepjes van het vak en kunnen je adviseren over het beste legpatroon en de meest geschikte materialen voor jouw tuin. Bovendien hebben ze vaak de beschikking over geavanceerde machines, zoals een trilplaat of steenzaag, die het werk vereenvoudigen en versnellen.

Aan de andere kant, als je handig bent en je hebt tijd, dan kun je door zelf te bestraten flink op de kosten besparen. Je betaalt alleen voor de materialen en misschien de huur van wat gereedschap. Echter, vergeet niet dat een verkeerd aangelegd terras of pad tot problemen kan leiden zoals verzakkingen of plassen water, en dat kan uiteindelijk meer kosten om te herstellen.

Als je voor deze doe-het-zelf route kiest, plan dan zorgvuldig. Kijk tutorials, leen of huur het juiste gereedschap en sta stil bij de tijd die je ermee kwijt bent. Het is belangrijk dat je geduld hebt en precies werkt, zodat je tevreden kunt zijn met het eindresultaat.

Welke keuze je ook maakt, het draait allemaal om de waardering voor je eigen tijd tegenover de kosten van een specialist. Wil je het project snel afhebben en gegarandeerd een strak eindresultaat, dan is een professional de weg. Ben je bereid er zelf de uren in te steken en het leerproces te omarmen, dan biedt zelf bestraten een waardevol en mogelijk voldoening gevend project.

Onthoud dat elke keuze die je maakt impact heeft op het eindresultaat en het comfort dat je uiteindelijk in je tuin zult ervaren. Bereken dus goed wat voor jou de beste oplossing is en begin met een gedegen voorbereiding. Hoe dan ook, met de juiste aanpak wordt jouw tuin een plek waar je trots op kunt zijn.

Conclusie

Frequently Asked Questions

Wat zijn de belangrijkste factoren die de kosten van tuin bestraten beïnvloeden?

De kosten worden beïnvloed door keuze van materialen, legpatroon, arbeidskosten, voorbereidend werk, extra opties zoals randafwerking en verwijderen van oude bestrating.

Wat is de prijsindicatie per oppervlakte voor verschillende soorten tegels?

De prijs varieert afhankelijk van het type bestrating: betontegels, natuursteen en gebakken klinkers hebben allemaal een eigen prijs per vierkante meter, gemiddeld genomen.

Waarom is het aanvragen van offertes belangrijk?

Het aanvragen van offertes bij verschillende leveranciers helpt om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden en een weloverwogen beslissing te nemen op basis van het beschikbare budget.

Wat zijn de benodigde materialen en gereedschappen voor het bestraten van een tuin?

Voor het bestraten zijn materialen zoals zand, stenen of tegels, en voegmiddel nodig, met daarnaast gereedschappen zoals een kruiwagen, trilplaat, waterpas en hamers.

Is het beter om een professional in te huren of zelf de tuin te bestraten?

De keuze hangt af van persoonlijke vaardigheden en tijd. Het inhuren van een professional zorgt voor een duurzaam resultaat, terwijl zelf bestraten een optie is als je handig bent, maar kan risico’s zoals verzakkingen met zich meebrengen.