Tuinieren in mei: wat te doen voor een bloeiende tuin

Meer plantentips:

Mei is aangebroken en jouw tuin begint waarschijnlijk ongeduldig met z’n groene vingers te wapperen. ‘t Is de maand waarin alles tot leven komt en jij staat in de startblokken om je groene paradijs te perfectioneren. Maar waar begin je?

Voorbereidingen treffen

Nu je klaar staat om je tuin aan te pakken is het slim om eerst een plan te maken. Bedenk wat je wilt planten en waar. Ga na of je bloemen, groenten of een mix van beiden wilt. Standplaats is cruciaal; sommige planten hebben volop zon nodig terwijl anderen beter floreren in de schaduw. Maak een schets van je tuin en duid aan welke planten waar komen te staan.

Grond inspecteren en verbeteren

Voordat je planten kunt inzetten, moet de grond er klaar voor zijn. Neem de tijd om je grond te inspecteren. Is het zandig, kleiachtig of juist perfect? Misschien heb je compost of mest nodig om de bodem te verrijken. Voedingsrijke grond is de sleutel tot een bloeiende tuin. Voeg waar nodig organisch materiaal toe en spit dit goed door.

 • Controleer de pH-waarde van de grond
 • Verbeter de structuur met compost

Zaaien en planten

Mei is hét moment om te zaaien. Je kunt nu een scala aan bloemen en groenten planten die later in de zomer bloeien en vruchten dragen. Als je binnen voorzaaien bent gestart, is het tijd om deze zaailingen te verharden en langzaam te wennen aan de buitenlucht. Wees wel alert op nachtvorst, die kan nog steeds voorkomen.

Zaaitips:

 • Zorg dat de ijsheiligen voorbij zijn voor je gevoelige plantjes naar buiten brengt
 • Geef verschillende planten de juiste start met specifieke potgrond

Gewasbescherming

Je planten hebben zorg nodig, zeker als het om jonge groei gaat. Bescherm ze tegen slakken en andere ongedierte. Natuurlijke beschermingsmethodes zoals nematoden of biologische slakkenkorrels zijn een goede keuze. Ook een netje over je aardbeien kan wonderen doen en voorkomt dat de vogels ermee vandoor gaan.

Check regelmatig of er geen plagen of ziekten opduiken. Vroege detectie maakt bestrijding een stuk effectiever. Vergeet ook het onkruid niet. Door het regelmatig te verwijderen geef je je planten de ruimte die ze nodig hebben.

Het belang van goed gereedschap

Vergeet niet je gereedschap op orde te brengen. Scherpe scharen, een goede spade en een werkhandschoenen zijn onmisbaar. Zorg dat alles schoon en roestvrij is om overdracht van ziekten te voorkomen. Een georganiseerde tuin begint bij goed onderhouden gereedschap.

Met de voorbereidingen getroffen kan nu het echte werk beginnen. Er ligt een periode van groei en bloei in het verschiet en jouw tuin staat op het punt te transformeren in een levend kunstwerk. Daarna is het tijd om terug te stappen en te kijken hoe de natuur haar loop neemt terwijl jij zorg draagt voor die laatste details die echt het verschil maken.

Planten en zaaien

3627aa14 18a2 44ee 8f2b

Mei’s aankomst in je tuinkalender betekent dat het tijd is om je mouwen op te stropen en de zaadpakketjes die je hebt verzameld, werkelijkheid te laten worden. Je hebt je grond gecheckt en weet nu wat er het beste zal groeien. Zonnebloemen beginnen hun reis naar de zon, terwijl tomatenplanten beloven later in de zomer te zullen schitteren met hun sappige vruchten. Onthoud dat elke plant z’n eigen plekje nodig heeft. Zoek uit hoeveel ruimte ze nodig hebben om uit te breiden en plant ze niet te dicht op elkaar.

Bij het zaaien direct in de aarde, moet je ervoor zorgen dat je de zaden niet te diep plant. Een goede regel is om ze niet dieper dan twee keer de grootte van het zaadje zelf te planten. Na het zaaien is het belangrijk dat je de aarde lichtelijk vochtig houdt totdat de zaden ontkiemen. Dit kan een paar dagen tot een week of twee duren, afhankelijk van wat je geplant hebt.

Extra aandacht voor vorstgevoelige plantjes

Ook al is de kans op vorst in mei klein, toch kan een onverwacht koude nacht je jonge plantjes beschadigen. Houd de weerberichten in de gaten en wees bereid om ze af te dekken met vliesdoek of een oude deken als er vorst wordt voorspeld.

Beginnen met meerjarige planten

Als je meerjarige planten zoals hosta’s en Hortensia’s wilt planten, is dit een prima tijd. Deze planten hebben het voordeel dat ze sterker zijn en gemakkelijker de winter doorkomen. Let erop dat je ze de ruimte geeft om te groeien in de komende jaren. Overweeg ook om een mulchlaag aan te brengen om de vochtigheid te behouden en onkruidgroei te onderdrukken.

Het beste gereedschap voor het planten is nog altijd een goede schop en wat tuinhandschoenen. En vergeet niet te genieten van het proces. Jouw tuin wordt met elke toegevoegde plant meer een persoonlijke oase. Naarmate je tuin zich ontvouwt, zul je merken dat jouw harde werk zich vertaalt in prachtige kleuren en geuren die het hele seizoen aanwezig zijn. Kijk alvast vooruit naar de zomermaanden en stel je de vruchten van je arbeid voor – letterlijk en figuurlijk.

Onderhoudswerkzaamheden

Nu je de basis hebt gelegd met planten en zaaien is het tijd voor het onderhoud van je tuin. Onderhoud is cruciaal in mei zodat je straks volop kan genieten van een bloeiende tuin.

Onkruid bestrijding

Onkruid groeit sterk in de lente. Pak onkruid aan voordat het een overhand neemt:

 • Trek onkruid met wortel en al uit
 • Gebruik eventueel natuurvriendelijke onkruidverdelger
 • Bedek grond met mulch om nieuwe groei te voorkomen

Gras maaien en bemesten

Je gazon heeft extra aandacht nodig nu het sneller groeit:

 • Maai regelmatig en laat de grasmaaisels liggen als natuurlijke mest
 • Kalk je gazon als je dat nog niet gedaan hebt
 • Strooi gazonmest om het gras sterk en groen te houden

Snoeiwerk

Sommige planten kunnen nu gesnoeid worden voor betere groei:

 • Knip uitgebloeide bloemen weg
 • Verwijder dode takken van struiken en bomen
 • Snoei voorjaarsbloeiende heesters na de bloei

Zorg voor scherp en schoon gereedschap om schade aan de planten te minimaliseren.

Water geven

Het kan al warmer worden in mei:

 • Geef planten bij droogte voldoende water
 • Gebruik een sproeisysteem voor gelijkmatige verdeling
 • Geef bij voorkeur ‘s ochtends of ‘s avonds water

Water geven en bemesten

Nu je tuin in mei volop groeit, is het cruciaal dat je planten genoeg water krijgen. De lentezon kan soms verraderlijk sterk zijn en de behoefte aan water neemt toe. Check regelmatig de vochtigheid van de grond, zeker bij jonge aanplant en in potten.

Je wilt niet dat je kostbare planten uitdrogen, dus geef ‘s ochtends vroeg of laat in de avond water om verdamping te minimaliseren. Hierdoor kan het water dieper in de bodem trekken waar de wortels het beter op kunnen nemen. Gebruik een gieter met een broeskop of een zachte straal van de slang om te voorkomen dat de waterkracht de bodem wegspoelt.

Bemesting speelt ook een belangrijke rol in hoe jouw tuin zich ontwikkelt. In mei is het tijd om je planten een extra boost te geven. Hier zijn enkele snelle tips voor bemesting:

 • Kies voor organische meststoffen die geleidelijk voedingsstoffen afgeven.
 • Bemest je gazon met een speciaal samengestelde gazonmest.
 • Pas op met overbemesten; meer is niet altijd beter.

Vergeet niet dat bemesten na het regenen of water geven effectiever is omdat de voedingsstoffen beter oplossen en door de wortels opgenomen kunnen worden. Dit geldt vooral voor korrel- en poedervormige meststoffen die je rondom de planten strooit.

Bij het water geven en bemesten van je tuin in mei, ben je eigenlijk aan het investeren in de bloei en groei die later in het seizoen zichtbaar wordt. Zorg dat je dit regelmatig doet maar ook met mate om overvoeding en waterverspilling tegen te gaan. Het is een delicate balans die je moet vinden voor de gezondheid van je planten—en die balans vind je door goed naar je tuin te kijken en te luisteren naar wat het nodig heeft.

Verzorging van bloemen en planten

3627aa14 18a2 44ee 8f2b 3b12e734d9ed:AyfjZN0Fa1bfqwfEyPmE7

In mei kom je in je tuin een scala aan bloemen en planten tegen die stuk voor stuk jouw aandacht verdienen. Als je naar de bloemen kijkt is het belangrijk te herkennen welke nu precies bloeien. Meiklokjes, tulpen en vergeet-mij-nietjes bijvoorbeeld, verdienen nu je zorg. Zorg dat je eventuele uitgebloeide bloemen verwijdert. Dit stimuleert de planten om meer energie in de overgebleven bloemen te steken en bevordert een tweede bloei.

 • Verwijder uitgebloeide bloemen direct
 • Controleer op ongedierte
 • Geef specifieke voeding afgestemd per soort

Natuurlijk kan je ook stuiten op ongewenste gasten zoals luis of slakken die het op je bloemenpracht hebben voorzien. Een regelmatige controle is essentieel om ze tijdig te ontdekken en op een milieuvriendelijke manier te bestrijden. Kies waar mogelijk voor preventieve maatregelen zoals het aantrekken van natuurlijke vijanden in je tuin. Elke plant heeft ook zijn eigen voedingsbehoeften. Verdiep je in wat jouw bloemen nodig hebben en geef specifieke voedingsstoffen om hen te helpen bloeien.

Mai is ook een topmaand om nieuwe planten in je tuin te introduceren. Dit is niet enkel voor eenjarige bloemen maar ook voor meerjarige planten en zelfs struiken.

 • Plant nieuwe bloemen en struiken
 • Zorg voor voldoende ruimte tussen de planten
 • Water geven na het planten is cruciaal

Als je nieuwe planten in de grond zet, hou dan rekening met de ruimte die ze nodig hebben om te groeien. Plant ze niet te dicht op elkaar om te voorkomen dat ze later om licht en voedingsstoffen moeten strijden. Na het planten is het cruciaal om ze goed water te geven zodat ze zich makkelijker kunnen vestigen in hun nieuwe omgeving.

En als je dan toch bezig bent, kijk eens naar de structuur van je tuin. Wellicht is dit een goed moment om te experimenteren met nieuwe layout ideeën of om vaste plantenborders te verfrissen. Met een beetje creativiteit kan je jouw tuin transformeren en het is dé kans om ruimte te maken voor alles wat nog gaat bloeien.

Conclusie

Veelgestelde Vragen

Hoe bestrijd ik onkruid in mei?

Onkruid kan het best worden bestreden door regelmatig te wieden en preventieve maatregelen zoals mulchen toe te passen.

Wat is de beste tijd om mijn gazon te maaien en te bemesten?

Het gazon maai je het beste wanneer het droog is, en bemesten doe je na een regenbui of na water te geven zodat de voedingsstoffen goed oplossen.

Hoe vaak moet ik planten water geven in mei?

Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond en geef water in de vroege ochtend of late avond om verdamping te minimaliseren.

Waarom is het belangrijk om scherp en schoon gereedschap te gebruiken?

Scherp en schoon gereedschap zorgt voor schone sneden die sneller genezen en verkleint het risico op ziektes en plagen.

Is organische meststof beter voor mijn tuin?

Organische meststoffen geven voedingsstoffen geleidelijk af en verbeteren de bodemstructuur waardoor het beter is voor de gezondheid van je tuin op lange termijn.

Wat moet ik doen met uitgebloeide bloemen?

Verwijder uitgebloeide bloemen regelmatig om energie voor nieuwe groei en bloei te bevorderen.

Hoe kan ik ongedierte in mijn tuin controleren?

Inspecteer je planten regelmatig op tekenen van ongedierte en grijp in met natuurlijke of chemische bestrijdingsmiddelen indien nodig.

Moet ik planten direct na het planten water geven?

Ja, geef planten direct na het planten voldoende water om de wortels te helpen zich in hun nieuwe omgeving te vestigen.