Tuinieren in maart: essentiële taken voor jouw tuin

Meer plantentips:

Maart roert z’n staart, en dat geldt ook voor jouw tuin! Het is de maand waarin je groene vingers beginnen te kriebelen en je tuin smeekt om aandacht. Ben je klaar om de mouwen op te stropen?

Terwijl de natuur ontwaakt uit haar winterslaap, is het jouw beurt om te schitteren. Van zaaien tot snoeien, maart zit vol met klusjes die roepen: “Pak me aan!” Maar waar begin je?

Zaaien in maart

Het is lente en dat betekent dat je handen jeuken om aan de slag te gaan in de tuin. Maart is de perfecte maand om te beginnen met zaaien. Maar let op, want het is nog steeds friemelen met de temperatuur. Ga dus slim om met wat je wanneer zaait.

Vroege groenten zoals radijsjes, spinazie en sla kunnen prima tegen een stootje. Deze soorten kun je direct in de volle grond stoppen. Zorg er wel voor dat je grond goed los en onkruidvrij is. Dat betekent harken, schoffelen en misschien zelfs wel spitten voor je begint. Gebruik een zaaikalender als geheugensteuntje voor de juiste zaaitijden.

Bloemen zaaien is ook een goed plan. Kijk eens naar viooltjes en sneeuwklokjes, die brengen snel kleur in je tuin. Ben je meer van de voorpret? Begin dan met voorzaaien in potjes binnen. Denk bijvoorbeeld aan zonnebloemen of paprika’s. Heerlijk om alvast wat groen in huis te hebben!

Geleidelijk verplanten

Als je binnen bent begonnen, denk eraan geleidelijk te verplanten. Zaailingen moeten wennen aan buiten. Dit doe je door ze eerst een paar uurtjes per dag buiten te zetten, een proces dat ‘afharden’ heet. Na een week kunnen ze waarschijnlijk wel permanent naar buiten, maar hou het weerbericht in de gaten. Nachtvorst kan alsnog roet in het eten gooien.

Starten met zaaien in maart is het fundament voor wat je de rest van het jaar in je tuin gaat zien en beleven. Pak dus die zaadjes en zet de eerste stap naar een bloeiende lente. Hou in gedachten dat elke dag anders is – blijf dus observeren, reageren en genieten van het kleine nieuwe leven dat overal om je heen ontstaat. En voor je het weet, bevindt jouw tuin zich in een volgende fase van groei en bloei.

Snoeien in maart

aadca161 a562 4862 859e

Nu je aandacht uitgaat naar zaaien mag het snoeien zeker niet vergeten worden. Maart is namelijk ook de maand om de schaar in je planten te zetten. Het weer begint langzaam te kantelen en met het oplopen van de temperaturen start een actieve groeiperiode. Snoeien zorgt ervoor dat je planten sterker terugkomen en geeft vorm en structuur aan je tuin.

Rozen vragen bijvoorbeeld om een vakkundige snoeibeurt. Knip dode en beschadigde takken tot op 5 mm boven een naar buiten wijzende knop af. Dit stimuleert de groei van nieuwe bloemdragende scheuten. Bij fruitbomen is het zaak de kruin uit te dunnen zodat licht en lucht goed bij de vruchten kunnen komen wat de kwaliteit ten goede komt. Zorg dat je bij de fruitbomen ook alle zieke en dode takken verwijdert.

Voor heesters geldt vaak dat ze na de winter wel wat aandacht kunnen gebruiken. Snij de oude bloemen van je hortensia’s en maak plaats voor nieuwe knoppen. Met siergrassen wacht je beter nog even tot april maar mocht er al nieuw groen te zien zijn knip je de oude pollen tot zo’n 10 cm boven de grond af.

Vergeet niet de juiste gereedschappen te gebruiken en deze voor en na het snoeien goed te reinigen om ziektes te voorkomen. Scherpe en schone snoeischaren en zagen maken het werk niet alleen makkelijker maar zorgen ook voor een nette snede die beter geneest.

Voorbereiding op lente

Denk bij de voorbereiding op de lente ook aan het bemesten van je tuin. Voedingsstoffen zijn essentieel voor een gezonde groei en bloei. Begin te kijken naar welke meststoffen het beste passen bij de specifieke flora in jouw tuin. Ook het verwijderen van onkruid en uitgebloeide planten draagt bij aan een gezonde basis waarop jouw tuin in de komende maanden kan floreren. Met deze voorbereidingen leg je de fundamenten voor een prachtseizoen gevuld met kleur en leven.

Onderhoudswerkzaamheden voor maart

Nu je weet welke planten en bloemen je deze maand kan zaaien, is ‘t ook belangrijk om stil te staan bij het onderhoudswerk. Je tuin heeft na de winter waarschijnlijk wat extra zorg nodig om weer op gang te komen.

Schoonmaken is de eerste stap in tuinonderhoud voor maart. Verwijder dode plantenresten en bladeren die beschutting kunnen bieden aan ongedierte. Zorg ook dat je de borders netjes maakt en overweeg om mulch aan te brengen. Dit beschermt je planten tegen vorst en bevordert de grondkwaliteit.

Nu is ook de tijd om je gazon onder handen te nemen. Loop het gazon na op mos en onkruid en behandel deze plekken. Begin met maaien zodra het gras begint te groeien – maar stel de maaihoogte de eerste paar keer hoger in, om het gras niet te veel stress te geven.

Water geven en beschermen

Aan het begin van de lente kan het weer nogal grillig zijn. Houd de vochtigheid van de grond goed in de gaten en geef water op dagen dat het nodig is. Bescherming tegen nachtvorst blijft belangrijk, zeker voor de kwetsbare jonge zaailingen.

Gereedschap onderhouden

Niet alleen je planten verdienen aandacht maar ook je tuingereedschap. Maak je tuingereedschap schoon en controleer of alles nog goed werkt. Bot gereedschap kan je planten meer kwaad dan goed doen, dus zorg ervoor dat alles geslepen en geolied is voor het nieuwe seizoen echt begint.

Door nu alvast in te zetten op een goed onderhouden tuin zorg je voor een sterk fundament voor de rest van het jaar. De moeite die je in maart in je tuin steekt zal zich uitbetalen in de maanden die volgen, met een tuin die niet alleen mooi oogt, maar ook gezond en welig tiert.

Maart bloesems: wat kun je verwachten?

In maart begin je de eerste tekenen van de lente te zien in je tuin. De dagen worden langer en de eerste bloesems laten niet lang op zich wachten. Het is de periode waarin je tuin langzaam ontwaakt uit z’n winterslaap. Hier’s wat je kunt verwachten aan bloeiende pracht.

Verschillende soorten fruitbomen drinken gretig van het voorjaarslicht en bedanken je met hun kleurrijke bloemetjes. Kersenbomen, pruimenbomen en perenbomen beginnen vaak als eerste te bloeien. Dit kleurenspektakel is niet alleen een lust voor het oog maar trekt ook vriendelijke bestuivers aan zoals bijen en vlinders die essentieel zijn voor een bloeiende tuin.

Niet alleen fruitbomen, maar ook struiken zoals de forsythia met z’n opvallende gele bloemen en de prachtige roze bloesems van sierkersen, stelen de show. Het is aanlokkelijk om naar buiten te gaan en een takje naar binnen te halen als natuurlijk boeket.

Ook de eerste lentebollen die je misschien al in het najaar hebt geplant komen in actie. Sneeuwklokjes en krokussen laten hun kleine hoofdjes zien en dat betekent dat narcissen en tulpen ook niet ver achterblijven. Klusters van kleur breken door de kale grond en vormen een levendig tapijt van kleur.

Nu is ook het perfecte moment om je zomerbollen te planten. Denk hierbij aan gladiolen, lelies en dahlia’s. Deze bloemen hebben een langere groeiperiode nodig en door ze nu te planten, geniet je later in het jaar van hun bloei.

Als je tuin eenmaal getransformeerd is door deze eerste bloeiers, is het tijd om aan de slag te gaan met zaaien. Dit is cruciaal voor een continue bloemenpracht doorheen de seizoenen. Veel eenjarigen en groenten kunnen nu gezaaid worden, zodat wanneer de laatste vorst voorbij is, ze sterk genoeg zijn om buiten te planten.

Natuurlijk mag je niet vergeten om regelmatig water te geven, vooral bij nieuwe plantjes. Door de wisselvallige weersomstandigheden in maart kan het soms droog zijn. Een beetje extra aandacht en liefde nu, zorgt dat je tuin in de komende maanden zal floreren.

Conclusie

Frequently Asked Questions

Wat zijn de belangrijkste onderhoudswerkzaamheden voor in de tuin in maart?

In maart is het essentieel om je tuin schoon te maken, dode planten en bladeren te verwijderen, mulch aan te brengen, je gazon te checken op mos en onkruid, en je tuingereedschap te onderhouden.

Waarom is het toevoegen van mulch aan mijn tuin belangrijk?

Mulch beschermt je planten tegen vorst en helpt om vocht in de bodem te behouden, hetgeen essentieel is voor het behouden van een gezonde tuin.

Wanneer moet ik beginnen met het maaien van het gras?

Begin met maaien zodra je ziet dat het gras begint te groeien. Dit zal je gazon sterk en gezond houden.

Wat zijn de tekenen van de lente in de tuin?

De eerste tekenen van de lente zijn onder andere bloeiende fruitbomen, struiken en lentebollen, die je vaak al in maart kunt waarnemen.

Is maart een goede maand om zomerbollen te planten?

Ja, maart is het perfecte moment om zomerbollen te planten en een start te maken met zaaien voor een bloemenpracht die de hele zomer voortduurt.

Hoe belangrijk is het geven van water in deze periode?

Water geven is cruciaal, vooral bij nieuwe planten, om ervoor te zorgen dat de tuin gezond blijft en goed kan groeien in de komende maanden.