Luchtplantjes (Tillandsia) verzorgen: 5 tips

luchtplantjes

Meer plantentips:

Luchtplantjes zijn unieke planten die hun voeding en vocht voor het grootste deel uit de lucht halen. Ze worden ook wel epifyten genoemd en komen oorspronkelijk uit regenwouden in Midden- en Zuid-Amerika. Hoewel luchtplantjes onderhoudsarm zijn, hebben ze wel aandacht nodig voor hun verzorging. Hier zijn de vijf belangrijkste tips voor het verzorgen van luchtplantjes:

Licht

Luchtplantjes houden van licht, maar niet van directe zon. Plaats de planten dicht bij een raam, maar zorg dat de zon er niet direct op schijnt.

Temperatuur

Luchtplantjes verdragen temperaturen tussen 10℃ en 40℃, maar een temperatuur van ongeveer 20℃ is het beste.

Luchtvochtigheid

Luchtplantjes hebben een hoge luchtvochtigheid nodig. Spuit de planten regelmatig met water en zet ze niet boven een verwarming.

Water

Luchtplantjes houden van zacht water, zoals regenwater of zacht kraanwater. Geef de planten voldoende water, maar wees voorzichtig om waterlogging te voorkomen. De planten hebben geen aarde nodig, maar zijn wel gebaat bij een goede drainage.

Ventilatie en Beluchting

Luchtplantjes houden van bewegende lucht en een plaatsje waar vaak wordt geventileerd. Zorg voor voldoende beluchting, maar let op dat er niet teveel koude lucht bij de planten komt.

In conclusie zijn luchtplantjes unieke, onderhoudsarme planten die de perfecte toevoeging kunnen zijn voor ieder huis. Door aandacht te besteden aan verzorging, zoals licht, temperatuur, luchtvochtigheid, water, ventilatie en beluchting, kunnen deze planten hun volle potentie bereiken en thuis een natuurlijke sfeer geven.

luchtplantjes kwal

Bekijk hier het online aanbod van deze plant: